De Basis

Een gezonde voeding is van cruciaal belang voor het goed functioneren van het lichaam. Dit vaststaand feit vormt het fundament voor het bepalen van de energiebehoefte van een sporter. Om een optimale sportprestatie neer te zetten start je daarom met een gezond eetpatroon. Mensen die vaak sporten hebben echter een verhoogde behoefte aan energie en vocht.
WCUP biedt hierop een antwoord met een volledig en wetenschappelijk onderbouwd sportvoedingsgamma.

 

Elk WCUP-product is ontwikkeld als aanvulling op deze basisprincipes van een gezonde voeding:

·         Eet 3 hoofdmaaltijden en 2 tot 3 tussendoortjes per dag

·         Eet gevarieerd

·         Kies voor verse en volkoren eetwaren (tenzij vlak voor wedstrijd/zware inspanning).

·         Vermijd verzadigde vetten.  Neem je vetten in, kies dan voor onverzadigde vetten zoals olijfolie, vette vis, noten, …

·         Zorg voor een adequate vochtopname

·         Neem dagelijks voldoende eiwitrijke voedingsmiddelen in (1,2-1,6 g/Kg lichaamsgewicht) voor spieropbouw en maximaal spierherstel.

 

Bij sportactiviteiten heeft het lichaam extra vocht, extra energie en vaak ook extra vitaminen en mineralen nodig.

Extra Vocht

De vochtopname is van cruciaal belang.
Studies tonen namelijk aan dat de mogelijkheid tot lichamelijke prestaties met 50% daalt bij dehydratatie.  Vocht houdt het lichaam op temperatuur en via transpiratie wordt oververhitting tegengegaan maar ook de bloeddruk en de doorbloeding naar de organen geregeld.

Begin daarom voldoende gehydrateerd aan de sportactiviteit en vul het vochtverlies zo goed mogelijk aan tijdens de inspanning. De kleur van je urine is hierbij de indicator: lichtgeel tot waterig betekent goed gehydrateerd. Is dit eerder donker, dan moet je extra vocht innemen.
Gemiddeld verliest een sporter 0,5 tot 2 liter vocht per uur, afhankelijk van persoon en van de omgevingsfactoren (temperatuur, kledij,…).  Ga na hoeveel vocht je verliest door je voor en na de sportprestatie te wegen.

Hydratatie tips:

·         Drink min 1,5 liter water buiten trainingsdagen

·         Start volledig gehydrateerd aan uw training/wedstrijd

·         Vul het vochtverlies goed aan:

Inspanning < 30 min: Gehydrateerd starten en vochtverlies nadien aanvullen
Inspanning tussen 30 min en 60 min: Gehydrateerd starten, 150-300 ml vocht per kwartier drinken en vochtverlies nadien aanvullen
Inspanning tussen 60 min en 3 uur: Gehydrateerd starten, +/- 750 ml vocht per uur drinken, 20 tot 60 g koolhydraten per uur innemen en vochtverlies nadien aanvullen.
Inspanning > 3 uur: Gehydrateerd starten, +/- 750 ml vocht per uur drinken volgens een vast schema, 20 tot 60 g koolhydraten per uur innemen, aanvullend natrium innemen en vochtverlies nadien aanvullen.

Wanneer drinken?

·         2 tot 3 uur voor de training/wedstrijd: 500 – 700 ml water of WCUP Sports Drink

·         5 tot 10 min voor de training/wedstrijd: 200 – 300 ml water of WCUP SPORTDRINK of WCUP ORS

·         Tijdens de training/wedstrijd: regelmatig kleine hoeveelheden WCUP SPORTDRINK drinken.

·         Na de training/wedstrijd: vochtverlies terug aanvullen met WCUP SPORTDRINK of WCUP RECOVERY DRINK.

Het voordeel van WCUP SPORTDRINK is dat het de ideale hoeveelheid elektrolyten bevat.  De WCUP SPORTDRINK is hypotoon, waardoor het snel wordt opgenomen.  Nog een heel belangrijk voordeel is de neutrale pH.  Tijdens het sporten treedt namelijk verzuring op (vorming melkzuur) wat krampen veroorzaakt, door het drinken van een neutrale sportdrink kan dit geneutraliseerd worden.  Hierdoor wordt WCUP SPORTDRINK zeer goed verdragen door de maag.  Het bevat 4 verschillende suikers die hun energie op verschillende tijdstippen vrijgeven, dus u heeft geen last van dipjes.  Voor sporten bij hoge temperaturen heeft WCUP ook een ORS (Oral Rehydration Solution) ontwikkeld.  Dit bevat zouten zodat het lichaam het vocht beter vasthoudt.  Bij sporten bij warme temperaturen is het aanbevolen om voor de start WCUP ORS te drinken.  Wanneer het heel warm is kan WCUP SPORTDRINK afgewisseld worden met WCUP ORS tijdens de inspanning.

2.      De tweede belangrijke pijler is ENERGIE:

Naast vocht is de toevoer van energie ook uiterst belangrijk.  Voor de sportactiviteit dient een vetarme, eiwitarme en vezelarme maaltijd (gemakkelijk verteerbaar) rijk aan koolhydraten (200 tot 300 g) genuttigd te worden.  Hiervoor kan u gebruik maken van WCUP SPORTMEAL.  Ook tijdens het sporten dienen de koolhydraten verder aangevuld te worden.  Zoals reeds besproken levert WCUP SPORTDRINK 4 verschillende koolhydraten aan: dextrose, maltodextrine, fructose en saccharose.  Bij activiteiten langer dan een uur dienen er 60 tot 80g koolhydraten per uur ingenomen te worden (1g per kg lichaamsgewicht met als max 60 tot 80g), dus WCUP SPORTDRINK (26,7g KH per portie) kan dan aangevuld worden met WCUP ENERGIEDRINK (40g KH per portie, eveneens neutrale pH), CARBOMAX (68,5 g KH/portie) , WCUP ENERGIE REPEN: Banaan (23,6 g KH), Orange (24 g KH), Chocolade-Hazelnoot (23,6g KH), Sport nougat (30g KH) en Sport fruit (19g KH/reepje), ENERGY BOOSTER (13g KH) of RED XPLOSION (15g KH). Vooral bij inspanningen met een hogere intensiteit genieten dranken of gels de voorkeur, dit is omdat de aanwezige koolhydraten sneller worden opgenomen.

3.      Dikwijls vergeten, maar ook heel belangrijk is de derde pijler: RECUPERATIE.

Na inspanningen is het belangrijk om de recuperatie optimaal te stimuleren. Zware fysieke inspanningen veroorzaken een uitputting van de koolhydraatreserves in de spieren en de afbraak van spiereiwitten.  Het herstellen van deze ‘schade’ ten gevolge van een inspanning is essentieel in het recuperatieproces, en is eveneens heel belangrijk voor de opbouw van spierweefsel.  Hiervoor hebben we de WCUP RECUPERATIE DRINK die 20 tot 30 min na de inspanning gedronken dient te worden.  Dit bevat de ideale combinatie van aminozuren (om het herstel en de opbouw van spieren te bevorderen) en koolhydraten (om je glycogeenreserves terug aan te vullen).   Onze nieuwe formule is verrijkt met extra Leucine (5g per portie) om een optimaal herstel te bekomen, want dit aminozuur is de sleutel tot spierherstel en opbouw.  Verder hebben we ook de WCUP HMB tabs.   Dit is een voedingssupplement op basis van beta-hydroxy beta-methylbutyraat (HMB), wat een metaboliet is van het aminozuur leucine.  Het zorgt dus ook voor een beter herstel van de spieren.  Voor een maximaal resultaat dient u hiervan op trainingen en wedstrijddagen 2 capsules voor en 2 capsules na de inspanning in te nemen, samen met een koolhydraatrijke maaltijd.                                                                                                                                      Er kan ook een WCUP PROTEIN SHAKE gedronken worden.  Dit is een zeer hoogwaardig eiwitsupplement op basis van whey protein isolaten (WPI). Het is vet en lactose arm en bevat een hoge dosis glutamine en BCAA’s.  Na een inspanning met verbruik van glycogeen dient u de WCUP PROTEIN SHAKE wel aan te vullen met een maaltijd die ook koolhydraten bevat.  De WCUP PROTEIN SHAKE is dus ideaal voor na een krachttraining (herstel en opbouw van spieren).                                                                                                                Ter stimulatie van de spierrecuperatie hebben we ook WCUP CREATINE COMPLEX.

4.      Als vierde pijler hebben we de algemene voedingstoestand:

Naast voldoende groenten en fruit eten is het tijdens periodes met veel zware inspanningen aan te raden om extra vitaminen en mineralen in te nemen (WCUP MULTI VITAMINS en MINERALS).

Ook een ijzer tekort komt vaak voor bij sportmensen (vooral bij vrouwen).  Door te streven naar een lager lichaamsgewicht worden er vaak minder ijzer rijke voedingsmiddelen ingenomen.  Hiervoor bieden we de WCUP FERRO MAX aan.

Tijdens intensieve inspanning verhoogt het melkzuurgehalte in het lichaam.  Om dit te bufferen kan WCUP β ALANINE ingenomen worden.  Het  vertraagt de melkzuurvorming in de spieren waardoor minder snel vermoeidheid optreedt.  Dit heeft een positieve invloed op de uithouding.

Om krampen tegen te gaan biedt WCUP MAGNESTICKS aan.

Ter ondersteuning en optimalisering van het energiepeil en de mentale focus ontstond WCUP STRESS CONTROLE.  Dit zorgt voor een stimulatie van de bijnier.

In België hebben heel veel mensen een tekort aan Vitamine D, dit vet oplosbaar vitamine is belangrijk voor het behoud van gezonde botten en spierwerking en draagt bij tot een normale werking van het immuunsysteem.  Dus voor heel veel mensen is de inname van WCUP VIT D3 aanbevolen.