Hydratatie

Vochtopname bij een sportactiviteit

Studies tonen aan dat de mogelijkheid tot lichamelijke prestaties met 50% daalt bij dehydratatie.  Vocht houdt het lichaam op temperatuur en via transpiratie wordt oververhitting tegengegaan maar ook de bloeddruk en de doorbloeding naar de organen geregeld.

Begin daarom voldoende gehydrateerd aan de sportactiviteit en vul het vochtverlies zo goed mogelijk aan tijdens de inspanning.
De kleur van je urine is hierbij de indicator: lichtgeel tot waterig betekent goed gehydrateerd. Is dit eerder donker, dan moet je extra vocht innemen.
Gemiddeld verliest een sporter 0,5 tot 2 liter vocht per uur, afhankelijk van persoon en van de omgevingsfactoren (temperatuur, kledij,…).  Ga na hoeveel vocht je verliest door je voor en na de sportprestatie te wegen.

 

Hydratatietips:

 

1. Drink minimum 1,5L water buiten trainingsdagen

Deze regel geldt eigenlijk voor iedereen, sporter of niet. Een voldoende inname van water doorheen de dag heeft een positief effect op de gezondheid. De verteringsprocessen verlopen vlotter, afvalstoffen worden sneller afgevoerd, enz.

 

2. Start voldoende gehydrateerd aan uw training of wedstrijd

Hierin kunnen we het volgende als leiddraad stellen.

 

3. Vul het vochtverlies aan

Afhankelijk van de duur van je sportinspanning zorg je voor voldoende vochtinname.

  • Inspanning < 30min: Indien je goed gehydrateerd de activiteit aanvat heeft het lichaam voldoende vocht om deze duur te overbruggen.
  • Inspanning tussen 30min en 1u: 150 – 300ml water of WCUP Sports Drink per kwartier.
  • Inspanning tussen 1u en 3u: +/- 750 ml water of WCUP Sports Drink per uur
  • Inspanning > 3u: +/- 750 ml water of  WCUP Sports Drink per uur volgens een vast schema

 

Ontdek ook:

  • Sportdrank vs water
  • WCUP O.R.S. Drink bij warm weer