Fixed gear racing

Fixed gear racing is het nieuwste fenomeen binnen de wielerwereld. Op een fixed gear wedstrijd wordt er gekoerst met een vast verzet en zonder remmen, een fixie dus.
De wedstrijd is een criterium. Ze rijden rondjes van ongeveer één kilometer op een afgezet terrein. Moeilijke bochten worden afgewisseld met rechte stukken. Op die manier moet je de combinatie van techniek en kracht hebben om te winnen.

Naast de prestaties draait zo’n wedstrijd ook rond de sfeer. Het is erg publieksvriendelijk want je ziet de renners constant passeren. Na de koers komt iedereen samen op de afterparty.
Je kan het best vergelijken met een pure Vlaamse cyclocross.

In de wereld van fixed gear racing is de Red Hook Crit het grootste regelmatigheidscriterium. Je kan het vergelijken met wat de Tour de France is voor etappekoersen of de Ronde van Vlaanderen voor de eendagskoersen. Dat is de Red Hook Crit voor fixed gear racing.

De media-aandacht op deze events is enorm. Enkele jaren geleden werd fixed gear racing geassocieerd met hipsters, maar dat is vandaag de dag compleet niet meer aan de orde. Op de startlijst van Red Hook staan voormalige World-Tour renners, Olympiërs en wereldkampioenen op de weg en op de piste.

De Kasseivreters

Drie studenten journalistiek die wielergek zijn, dat zijn de Kasseivreters. We keken in het voorjaar van 2017 weer vol spanning uit naar de klassiekers. We deelden niet alleen een passie voor de koers, maar ook een passie voor journalistiek. Daarom besloten we om in februari een multimediakanaal op te starten dat zich zou focussen op de lifestyle rond de wielersport: De Kasseivreters.

Onze plannen voor 2018 zijn erg ambitieus. Enerzijds zullen we ons online magazine verder uitbouwen en zelfs met een papieren versie op de markt komen. Anderzijds willen we fixed gear racing in België bekend maken en dat door het eerste Belgische fixed gear team op te richten en enkele wedstrijden te organiseren.

WCUP zet zich samen met de Kasseivreters in om het fixed gear racen in België uit te bouwen. Door het delen van onze passie en ervaringen willen we het grote publiek warm maken voor deze spannende wielerdiscipline.

Fixed gear racing