“Rond uw Kot” en “De wereld rond”- Maarten Raes

Maarten Raes is zaakvoerder van reisorganisatie Nordic, een specialist in belevingsgerichte reizen naar de Scandinavische landen. Want reizigers en locals samenbrengen en nieuwe verhalen maken, daar ligt het hart van Maarten.

Maarten, als reisorganisatie zijn jullie door de crisis hard getroffen. Hoe beleef je dit?

Deze crisis is nog nooit gezien in de sector. We hadden 50 medewerkers nodig om voor onze 20.000 klanten alle boekingen te maken. Nu werken we nog met 35 mensen om alles te annuleren en onze klanten te informeren. Daarenboven is het financieel zeer zwaar omdat voorschotten vaak niet te recupereren zijn.
Toch zijn we hoopvol op lange termijn. Het reisconcept dat wij aanbieden, dat is het reizen van de toekomst. Natuurbestemmingen, kleine hotelletjes, een blokhut met een eigen pier en bootje. Daar geloven wij rotsvast in!

Hoe gaan de hotels en organisaties in Scandinavië om met het wegvallen van boekingen en gasten?

We hebben zeer goede lange termijn relaties opgebouwd met onze leveranciers (hotels, transportbedrijven en excursiebedrijven) en we proberen oplossingen te vinden zodat we hier beide doorkomen. Dat is partnership; zorgen dat je hier samen doorkomt. Dat lukt goed maar vergt wel 100% van mijn tijd.
Met Nordic hadden we net een drijvend hotel geopend waar we 5 jaar mee bezig geweest zijn. Het hotel (www.arcticbath.se) opende begin dit jaar… net voor Corona. Een ramp dus om op zo een moment te openen maar ook daar geven we niet op.

Opgeven staat duidelijk niet in je woordenboek want naast alle veranderingen in je zaak heb je ook #100kmCoronaRun opgezet.

Het begon als een heel impulsief idee. Het gegeven van de lockdown zorgt dat het zo moeilijk is om met mensen in contact te blijven. En laat dat nu net mijn drive zijn; mensen samenbrengen, een leuke tijd bezorgen en blij maken. Iets dat dus ook duidelijk tot uiting komt bij Nordic.
Met de 100kmCoronarun lopen we telkens op zondag om 11u, iedereen op zijn eigen tempo in zijn eigen woonplaats. Maar… over de hele wereld!

Het blijkt een groot succes met al meer dan 1.000 leden in de Strava-club #100kmCoronaRun. Vanwaar komt dat succes denk je?

Ik ben zelf bevriend met heel wat buitenlanders waarvan velen werken in de toeristische sector en zij missen op dit moment het contact met de buitenlanders. Het idee om dan op hetzelfde moment toch samen ergens aan te beginnen brengt mensen terug een beetje bij elkaar. En dat gaat van vrienden die elkaar nu niet kunnen opzoeken tot mensen die elkaar helemaal niet kennen. Zoiets zien groeien geeft mij ook zéér veel energie.
Nu… dat het zó hard zou gaan had ik zelf ook niet verwacht!

Op zondag 3 mei doe je zelf ook mee aan de WCUP Rond uw Kot Run, met je gezin.

Absoluut! Wat jullie doen kan ik enkel toejuichen want jullie beogen hetzelfde als ik, mensen samenbrengen. Samen met mijn vrouw Katia en onze zoon Lars (11 jaar) lopen we de 10 km. Hannes (9 jaar) fietst mee. We zijn dus allemaal van de partij!

Wat mogen we jou nog toewensen?

Ik hoop snel weer positieve mensen te mogen ontmoeten, bestaande en nieuwe. En stiekem ook wel dat ik snel weer eens het vliegtuig naar Scandinavië kan nemen. Ik moet dringend naar Lofoten… de mooiste regio van heel Scandinavië. We zijn daar met een super leuk idee bezig voor de zomer van 2021. Wait and see!

 

Zelf deelnemen aan WCUP Rond uw Kot run op zondag 3mei  kan via je registratie op Strava. Alle info vind je hier.