Roc du Maroc: over thuiskomen in Marokko

Niet zomaar een challenge, maar een professionele omkadering in een adembenemende omgeving.

Roc du Maroc is een extreme mountainbike marathon.

  • 660 km
  • 6 etappes,
  • recht door het Marokkaanse Atlasgebergte.

Cijfers die fervente avonturiers doen watertanden want deze race trekt elk jaar meer deelnemers. We vroegen Elisabeth Haldermans, organisatrice, naar het succes van Roc du Maroc.

Met Roc du Maroc bieden we onze deelnemers een mix van fysieke uitdaging en een unieke beleving. Op die 2de factor zetten we met onze organisatie hard in. We willen meer zijn dan een fietsvakantie in Marokko.
Deel van de beleving heeft vaak ook te maken met de vriendschappen die we tijdens de challenge zien ontstaan. We vragen onze deelnemers steeds om zich in te schrijven of aan te sluiten bij een team. Voor de veiligheid is dit belangrijk maar samen zo’n parcours afleggen brengt veel meer dan enkel het veiligheidsgevoel.

      

Ontstaan uit een perfecte combinatie

We organiseren Roc du Maroc nu voor het 3de jaar. Daarvoor was er echter de Togo Jungle Challenge, die we 6 jaar hebben ingericht met een soortgelijk concept. Het idee voor zo’n mountainbike challenge ontstond eigenlijk toen mijn man en ik elkaar leerden kennen. Hij organiseerde toen reeds avontuurlijke reizen in Afrika en had goede contacten in verschillende landen. Ikzelf was al lang fervent fietser en had een uitgebreide kennissenkring in die wereld. Togo Jungle Challenge was het resultaat van onze beide leefwerelden.
Bij de voorstelling van de 1ste editie was het gelijk raak en hadden we al 80 deelnemers!

Dit jaar nemen 175 mensen deel aan Roc du Maroc maar er is meer.
Een stijgende vraag naar een echte wedstrijdcategorie

De vraag kwam om een echte wedstrijdcategorie in te richten, met een klassement, dagelijks een podium, verschillende shirtjes, enz. Een nieuwe dimensie voor ons evenement waar we zelf niet helemaal in thuis waren.

Via één van onze deelnemers kwamen we in contact met Erwin Vervecken, die meteen heel enthousiast was en nu officieel onze Race Category in goede banen leidt. Aan ervaring geen gebrek en de 24 deelnemers die dit jaar aan het wedstrijdgedeelte deelnemen mogen zich aan een strenge maar rechtvaardige wedstrijdleider verwachten (lacht).

Een Belgisch verhaal

Doorheen de jaren hebben we het verhaal van Roc du Maroc, hoewel het zich in het buitenland afspeelt, steeds heel Belgisch willen houden. Zo gaat de volledige omkadering van het evenement mee vanuit België met Belgische keuken, Belgische verzorging en dokters,… Dat geeft een zeker gevoel van thuiskomen na een zware fietsdag.
Ook de partners van onze reis, zoals WCUP en Bio Racer, zijn zo veel mogelijk Belgisch. Dat vinden we nu eenmaal belangrijk en het maakt dat we door de jaren een goede band hebben opgebouwd met deze partners. Het maximale geven aan de beleving van onze deelnemers, dat doel hebben we samen voor ogen.

         

Roc du Maroc vindt dit jaar plaats van 12 tot 20 oktober. Volg de reisverslagen via hun website www.rocdumaroc.com
Zelf geprikkeld om deel te nemen? In januari 2020 vindt de voorstelling van hun volgende trip plaats.